Zupa z fasolką jest idealna na lato. O jej doskonałym smaku przesądza jeden składnik

Dodano:
Zupa z fasolką szparagową Źródło: Shutterstock / itor
Zupy jak dla mnie dzielą się na te całoroczne i sezonowe. Do tych drugich zaliczam zupę z fasolką szparagową. Choć mogę ją przyrządzać też z mrożonego warzywa, to jednak robię ją tylko latem. Jest pełna smaku i aromatu.

Latem lubię gotować zupy z sezonowych warzyw. Robię więc pomidorówkę ze świeżych pomidorów, zupę kalafiorową, krem z cukinii, a także zupę z fasolką szparagową. Ta ostatnia jest wyjątkowa i pyszna. Łączy bowiem w sobie lekkość i aksamitność z doskonałym aromatem i pożywnością. Koniecznie ugotujcie ją chociaż raz w sezonie.

Na czym ugotować zupę z fasolką szparagową?

Zupę z fasolką szparagową można ugotować na wywarze warzywnym z dodatkiem czosnku, listka laurowego i ziela angielskiego. Będzie lekka i delikatna. Ja jednak uważam, że zupa ta najlepiej smakuje ugotowana na wywarze mięsnym. Jest wtedy pożywniejsza i ma pełniejszy smak. Można więc sięgnąć po porcje rosołowe kurczaka, indyka, kawałek wołowiny lub wieprzowiny. Świetnie będzie też smakowała ugotowana na wędzonym żeberku. Smak wędzonki doskonale pasuje do tego warzywa i całej zupy.

Jak zrobić zupę z fasolką szparagową?

Przyrządzenie tej zupy zaczynam od ugotowania wywaru na mięsie i warzywach. Zazwyczaj sięgam po indyczą szyję lub skrzydło, choć skrzydełka z kurczaka czy korpus też dobrze się sprawdzają. Fasolkę i ziemniaki gotuję na tyle krótko, by zrobiły się miękkie, ale się nie rozpadały. Potem pozostaje już tylko dosmaczenie i zaprawienie zupy.

Przepis: Zupa z fasolką szparagową

Aromatyczna zupa z dodatkiem fasolki szparagowej i boczku wędzonego

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1 skrzydło indycze lub 4 skrzydełka kurczaka
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 większe ziemniaki
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMięso oczyść, opłucz, włóż do garnka. Zalej 2 l zimnej wody, zagotuj, usuń szumowiny. Dodaj listek laurowy, ziarna ziela, obraną i przekrojoną cebulę oraz obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Wsyp też trochę soli i pieprzu i gotuj całość ok. 20 minut.
  2. Dodawanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Fasolę oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Ziemniaki i fasolkę dodaj do wywaru, zupę gotuj ok. 10 minut.
  3. Doprawianie zupyBoczek pokrój w kostkę lub w plasterki i na mniejsze kawałki, zrumień na patelni. Dodaj posiekany czosnek, całość chwilę przesmaż, dodaj do zupy. Dorzuć też odrobinę tymianku, gotuj 5 minut.
  4. Zaprawianie zupyMąkę rozmieszaj ze śmietanką, rozprowadź częścią gorącej zupy. Wlej do zupy, wymieszaj, zagotuj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Te składniki pasują do zupy z fasolki szparagowej

Mojej zupie z fasolką szparagową smaku dodaje wędzony boczek. Można go jednak zastąpić podsmażoną kiełbasą lub szynką. Do zupy tej można też dodać pokrojone pomidory lub łyżkę koncentratu pomidorowego. Odmienią one kolor potrawy, ale też dodadzą jej kwaskowego smaku. Do zupy z fasolką pasują także świeże zioła. Gałązka tymianku czy estragonu nadadzą jej przyjemnego aromatu. Przed podaniem zupę warto posypać posiekaną zieleniną. Najlepiej sprawdzi się tu natka pietruszki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...